Detoksykacja organizmu – klucz do zdrowia i urody

Detoksykacja organizmu – klucz do zdrowia i urody

Detoksykacja organizmu to naturalny sposób wspomagania organizmu w usuwaniu toksyn i nagromadzonych zanieczyszczeń, które mogą obniżać jakość życia człowieka. W dzisiejszym świecie jesteśmy przeładowani toksynami, których nasze ciało nie jest w stanie ani przetworzyć, ani wydalić bez pomocy. Narażenie na działanie toksyn następuje poprzez spożywanie pokarmów, picie wody oraz wdychanie powietrza – to tylko niektóre z najczęstszych ich źródeł. Objawy sygnalizujące, że nasze ciało jest zatrute toksynami to między innymi uczucie zmęczenia, zaparcia, zaburzenia trawienia, przyrost wagi ciała, gazy i wzdęcia, drażliwość itp. Program Clean Inside zapewnia całościową detoksykację ciała mającą na celu wydalenie toksyn, zalegających v mas kałowych z jelita grubego, usuwa pasożyty i metale ciężkie, jednocześnie łagodnie oczyszczając jelito grube, wątrobę i krew.

DETOKSYKACJA ORGANIZMU KLUCZ DO ZDROWIA I URODY

Kto by nie chciał prowadzić dobrego, aktywnego trybu życia i zachować dobrą kondycję fizyczną niezależną od wieku lub płci? Pytanie brzmi, co robimy, aby urzeczywistnić tą wizję mimo że możemy sami wpływać aż na trzy czwarte naszego stanu zdrowia. Mało kto w pełni sobie uświadamia, jak ważną rolę odgrywa regularnie przeprowadzana detoksykacja – oczyszczanie organizmu. Większość z nas przez całe życie nie podejmuje żadnych działań mających na celu oczyszczenie ciała i pozbycie się nagromadzonych substancji trujących, pasożytów i substancji odpadowych. Pasożyty znajdują się wszędzie wokół nas. W codziennym życiu bardzo często jesteśmy narażeni na inwazję pasożytów i łatwo możemy się nimi zarazić. Skażona woda, niedogotowane mięso lub ryby, niedokładnie umyte owoce i warzywa to tylko niektóre z najczęstszych źródeł zakażenia. Przenoszenie pasożytów ze zwierząt domowych lub innych zakażonych osobników nie jest niczym niezwykłym. Nadużywanie antybiotyków przyczynia się do powstawania tego problemu, ponieważ powoduje zaburzenie funkcji naturalnej flory bakteryjnej jelit obniżając odporność organizmu.

Podstawowym warunkiem dobrej kondycji i ładnego wyglądu jest optymalny stan jelita grubego. Co najmniej z taką samą uwagą, z jaką opiekujemy się domem, mieszkaniem lub samochodem powinniśmy zadbać o regularne przeprowadzanie ”konserwacji” naszego ciała zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz, nie zapominając o jelicie grubym – oczyszczalni organizmu. Tylko czyste i zdrowe jelito grube zagwarantuje nam dobre zdrowie i jest kluczem do urody.

Najczęstszym problemem jest zaburzenie perystaltyki jelit i nieprawidłowe wypróżnianie spowodowane spożywaniem żywności przetworzonej przemysłowo, chemicznie lub w inny sposób. W dodatku przesadzamy z tłuszczami, cukrami i wędlinami, często całkowicie zapominając o świeżych warzywach lub owocach. Nasza dieta jest uboga w naturalny błonnik – „wymiatacz jelitowy” będący ważnym składnikiem diety. W takich warunkach ciało człowieka nie może sprawnie funkcjonować mimo że wypróżnianie jest na pozór prawidłowe. Jednym z ważniejszych zadań jelita jest wydalanie wszelkich trujących, fermentujących oraz gnijących substancji odpadowych. Nawet w młodszym wieku zalegają na ściankach jelita grubego kleiste złogi nieczystości, które stopniowo twardnieją i nie mogą zostać wydalone. Takie zanieczyszczenie objawia się najpierw lekkimi zaburzeniami czynnościowymi – wzdęciami, nadmiernym zmęczeniem, osłabioną koncentracją, zwiększonym rozdrażnieniem, stanami lękowymi. Później dochodzą objawy osłabienia odporności, uczulenia, przewlekłe stany zapalne i inne choroby włącznie z rakiem jelita.

Zwłaszcza młodsze kobiety mają często problem z wypryskami na twarzy, które nie reagują na tradycyjne metody leczenia. U kobiet w wieku rozrodczym zanieczyszczone jelito grube może stanowić jedną z przyczyn bezpłodności. I wszyscy przedwcześnie się starzejemy.

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU JAK I KIEDY

Jelita nie można wymienić tak jak na przykład zatkane rury. Dlatego trzeba o nie odpowiednio wcześnie zacząć dbać i regularnie przeprowadzać jego konserwację. Organizm człowieka – jeżeli stworzymy mu odpowiednie warunki – potrafi się zaskakująco szybko sam zregenerować. Już od wieków istnieją metody, dzięki którym można nie tylko zwalczać dolegliwości, lecz także im zapobiegać. Dlatego kuracja oczyszczająca jest bardzo popularna i wiele osób stosuje ją na wiosnę i jesienią. Detoksykacja organizmu to nigdy nie kończący się proces – to droga do ideału. Można ją przeprowadzać praktycznie w każdym wieku. Bardzo skuteczne i korzystne jest przeprowadzanie kuracji profilaktycznych na wiosnę i na jesieni. Aby jednak metody oczyszczania były korzystne dla zdrowia i nie szkodziły, należy mieć na uwadze stan zdrowia organizmu, dokładne dawkowanie, czas i sposób oczyszczania.

SKUTECZNA KURACJA OCZYSZCZAJĄCA

Najważniejsze to przede wszystkim przez cały czas pić dużą ilość płynów – niegazowane wody mineralne, herbatki ziołowe, ciepłą czystą wodę. W miarę możliwości ograniczyć palenie oraz spożycie alkoholu do minimum.

  • Picie odpowiedniej ilości płynów i napoje
    Tak samo, jak ważne substancje odżywcze transportowane są do komórek za pośrednictwem wody, produkty odpadowe metabolizmu komórkowego odprowadzane są wraz z wodą. Dlatego należy bezwarunkowo dbać o picie odpowiedniej ilości płynów (0,3 – 0,4 l na 10 kg masy ciała). Zalecane jest picie wody filtrowanej lub wody z kranu, jeżeli jest miękka (niskozmineralizowana). Wodę chlorowaną należy pozostawić do odstania. Podczas oczyszczania organizmu nie jest zalecane spożywanie napojów gazowanych, zwłaszcza zawierających cukier i dodatki chemiczne (np. fosforany). Odpowiednim napojem mogą być soki owocowe i warzywne, ale należy je rozcieńczyć wodą. Korzystniejsze jest jednak spożywanie owoców lub warzyw w całości, gdyż zawierają one błonnik potrzebny dla jelita grubego.
  • Dieta
    Drugim najważniejszym czynnikiem jest sposób odżywiania. Żywność nie jest tylko źródłem substancji odżywczych, lecz pełni także funkcję oczyszczającą. Właśnie dlatego powinniśmy wybierać produkty spożywcze zawierające błonnik – i to duże jego ilości. Takie produkty mają zdolność wchłaniania wody, przez co zwiększają swoją objętość stanowiąc duży objętościowo materiał do pracy mięśni jelitowych. Korzyścią jest to, że strawiony pokarm szybciej przechodzi przez jelita. Naturalny błonnik znajduje się w roślinach strączkowych, ziarnach zbóż, warzywach, owocach, siemieniu lnianym itp.Błonnik spożywany w zwiększonych ilościach w pożywieniu oraz suplementy diety zawierające błonnik są także bardzo pomocne wtedy, gdy chcemy usunąć pasożyty. Lecz samo spożywanie błonnika nie wystarczy. Aby całkowicie pozbyć się tego problemu, należy stosować również specjalne mieszanki ziołowe.By kuracja oczyszczająca była skuteczna, nie powinniśmy podczas niej spożywać wnętrzności, czerwonego mięsa, potraw smażonych, wędlin, cukru rafinowanego, mleka i jajek. Odpowiednią podstawą diety będą sezonowe warzywa (zimą np. ziemniaki, kapusta, kapusta włoska, brokuły). Do południa należy spożywać tylko całe owoce, które należy dokładnie przeżuwać i wymieszać ze śliną. Na obiad i na kolację (do godz. 18,00) można jeść warzywa duszone w parze, ziemniaki, ryż pełnoziarnisty, proso lub kaszę gryczaną, zawsze w połączeniu z surowymi warzywami.
  • Bakterie kwasu mlekowego – probiotyki
    Bakterie znajdujące się w układzie trawiennym tworzą w zdrowym organizmie dynamiczną wspólnotę, w którym decydujący wpływ mają „dobre” bakterie, zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego. Dzięki ich działaniu giną bakterie chorobotwórcze i gnilne. Oprócz tego ograniczają one przemianę kwasów żółciowych w kałowe kwasy żółciowe biorące udział w powstawaniu nowotworów jelita grubego. Bardzo ważna jest także zdolność do produkowania bakteriocynów – substancji o działaniu antybiotycznym. Zapobiegają w ten sposób nadmiernemu rozmnażaniu bakterii chorobotwórczych i gnilnych. W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania jelita grubego należy zatem zażywać regularnie – codziennie – bakterie kwasu mlekowego. Probiotyki występują naturalnie na przykład w kapuście kiszonej, kiszonych ogórkach, w jogurtach, zsiadłym mleku lub serku wiejskim.
  • Zioła lecznicze
    W postaci herbatek lub wyciągów działają korzystnie na pracę żołądka, na detoksykację wątroby, nerek, jelit i wspomagają ich oczyszczanie (rumianek, mięta, pokrzywa, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, jeżówka, łopian, brzoza i inne). Oczyszczanie organizmu można wspomagać spożywając pietruszkę, czosnek, rabarbar, imbir i winogrona. Przy detoksykacji doskonale sprawdziły się: młody jęczmień, zielona alga Chlorella oraz niebieskozielona alga Spirulina.
  • Chorobotwórcze mikroorganizmy i pasożyty mogą zostać usunięte przy pomocy roślin. Wśród najbardziej skutecznych roślin należy wymienić: skorupę orzecha czarnego, szczaw kędzierzawy, bylicę piołun, roślinę Pau D`Arco, czosnek pospolity, nasiona dyni, korzeń narecznicy samczej, goździki, ekstrakt z pestek grejpfruta, korzeń kurkumy itp.
  • Działania wspomagające
    Zalecana jest aktywność fizyczna, ciepłe kąpiele, ciepły prysznic i sauna w celu zwiększenia wydalania szkodliwych substancji. 4 – 5 minutowy suchy masaż skóry całego ciała przed kąpielą również pobudza przemianę materii oraz krążenie krwi powodując zwiększenie wydalania nieczystości i produktów odpadowych z ciała. Element porannej higieny osobistej powinna stanowić oprócz czyszczenia zębów również regularna obserwacja i czyszczenie powierzchni języka. Poprzez delikatny masaż powierzchni języka – oprócz usunięcia nalotu – pobudzamy pracę wszystkich organów układu trawiennego.Kuracja oczyszczająca ma lepszy przebieg, kiedy jesteśmy wypoczęci, relaksujemy i eliminujemy stres z naszego życia.

Leave a Reply

Close Menu