Właściwości i zastosowanie Spiruliny

Właściwości i zastosowanie Spiruliny

Spirulina to tropikalna, słodkowodna, włóknista sinica. Biomasa spiruliny zawiera absolutnie wszystkie substancje potrzebne człowiekowi do normalnego życia. Szereg szczególnych substancji – bioprotektorówbiokorektorów i biostymulatorów nie spotyka się w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego. Stanowi to o unikalnych właściwościach spiruliny jako produktu żywnościowego i leczniczo-profilaktycznego o szerokim spektrum działania.
Unikalne właściwości spiruliny jako biostymulatora pozwalają organizmowi skutecznie przeciwstawiać się wszelkim infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Obecność w spirulinie lipidów, sulfolipidów i enzymów wzmacnia działanie spiruliny jako środka wzmacniającego układ odpornościowy.
Zdaniem chińskich, japońskich, amerykańskich i innych badaczy, spirulina jest superproduktem, ponieważ jej składniki odżywcze są bardziej skondensowane niż w innych pokarmach, roślinach, ziarnach i ziołach. Białko spiruliny zawiera wszystkie nieodzowne dla normalnego życia organizmu człowieka aminokwasy. Tłuszcze (lipidy) – w spirulinie występują w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spirulina zawiera od 10 do 20 % cukrów, które łatwo przyswajają się przy minimalnej ilości insuliny. Spirulina zawiera praktycznie cały nieodzowny dla człowieka zestaw substancji mineralnych i bogata jest w makroelementy i mikroelementy. W spirulinie skoncentrowane są w optymalnych proporcjach najważniejsze witaminy – A1pantotenat, witamina C, E i inne naturalne syntezowane przez żywe komórki.
Biologicznie aktywne substancje zawarte w spirulinie:
1) W skład spiruliny wchodzi w dużej ilości niebieski barwnik fikocyjanina – substancja powstrzymująca rozrost komórek rakowych.
2) Kwas gamma-linolenowy zawarty wyłącznie w spirulinie. Jest to substancja nieodzowna w profilaktyce i leczeniu zapaleń stawów, bardzo cenna przy leczeniu impotencji u mężczyzn i oziębłości lub braki libido u kobiet.
3) Kwas glutaminowy – stabilizuje zdolności umysłowe i stanowi podstawowy pokarm dla komórek mózgu.
4) Kwas foliowy- nieodzowny do powstawania hemoglobiny.
5) Tyrozyna – „eliksir młodości” – spowalnia starzenie organizmu, zapobiega siwieniu.
6) Cystyna – zapewnia pracę trzustce.
7) Arginina – zwiększa aktywność seksualną, sprzyja oczyszczaniu krwi z toksyn i odpadów.
8) Inozytol (witamina B8) – utrzymuje w zdrowym stanie wątrobę, sprzyja wydalaniu kancerogenów i zbędnych hormonów żeńskich, normalizuje poziom cholesterolu.
9) Tiamina (witamina B1) – wzmacnia układ nerwowy, zmniejsza męczliwość, normalizuje sen i rytm serca, usuwa zadyszkę.
10) Trzy barwniki: karotynoidy, chlorofil i fikocyjanina – pomagają organizmowi syntezować wiele enzymów nieodzownych do regulacji metabolizmu w organizmie.
- Niebieski barwnik fikocyjanina wzmacnia układ odpornościowy i podwyższa limfatyczną aktywność organizmu. Podstawową funkcją układu limfatycznego jest utrzymywanie narządów w zdrowym stanie i zapobieganie nowotworom, wrzodom, hemoroidom i innym chorobom.
- Chlorofil zawarty w spirulinie ma budowę i skład chemiczny zbliżony do cząstki Hem niebiałkowa część wielu enzymów) krwi. W połączeniu z kompleksem zawartych w spirulinie substancji sprzyja on biosyntezie hemoglobiny, co pozwala w krótkim czasie unormować czynność organów krwiotwórczych.
Karotynoidy stanowią o tym, że spirulina jest silnym antyoksydantem. Zapobiega ona przedwczesnemu starzeniu będącemu przede wszystkim efektem procesów utleniania w organizmie.
11) Kwasy alginowe (kwas D-mannurowy i L-galuronowy) – to unikalne, biozgodne (nietoksyczne, niewpływające na układ odpornościowy i nieniszczące erytrocytów) polianionowe (kwaśne) polisacharydy ścianki komórkowej spiruliny, dysponujące właściwością uwalniania organizmu człowieka i zwierząt od radionuklidów, szczególnie cezu i strontu, a także pierwiastków ciężkich takich jak ołów. W ten sposób spirulina staje się radioprotektorem.

Leave a Reply

Close Menu