Lecytyna to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji w organizmie: poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę. Znajdziemy ją zarówno w żywności, jak i w suplementach diety. Lecytyna - głównie sojowa - jest też stosowana w przemyśle spożywczym.
Lecytyna to nie jedna substancja, ale mieszanina związków, przede wszystkim o charakterze tłuszczowym. Najważniejsze z nich to fosfolipidy. Obrazowo przedstawia się je jako główkę z ogonkiem.
„Ogon” to kwasy tłuszczowe, a „główkę” stanowi glicerol, grupa fosforowa i przyłączony związek, który w całym fosfolipidzie jest najistotniejszy, ponieważ w dużej mierze odpowiada za jego funkcje zdrowotne.
Może to być m.in. cholina (uzyskujemy fosfatydylocholinę), inozytol (fosfatydyloinozytol) czy seryna (fosfatydyloseryna). Oprócz fosfolipidów w składzie lecytyny znajdziemy także trójglicerydy, węglowodany, glikolipidy i wodę.
Lecytyna została po raz pierwszy wyizolowana w 1846 roku przez Theodora Nicolasa Gobleya z żółtka jaja kurzego, a nazwę wzięła od greckiego słowa lekithos, co oznacza właśnie żółtko jaja. Od tego czasu bada się jej właściwości lecznicze i możliwości zastosowania.
Do czego potrzebna jest lecytyna?
Lecytyna pełni w organizmie bardzo wiele funkcji:
- jest budulcem każdej komórki ciała, wchodzi w skład błon komórkowych,
- jest elementem budującym tkanki mózgu i otoczki mielinowe komórek układu nerwowego,
- pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania,
- bierze udział w procesach przemiany materii,
- stanowi barierę ochronną ścian żołądka,
- chroni wątrobę,
- wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- uczestniczy w gospodarce cholesterolem i podnosi sprawność krążenia krwi,
- zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku,
- opóźnia procesy starzenia.
Lecytyna na pamięć i koncentrację
Lecytyna chyba najbardziej kojarzy się ze wspomaganiem zdolności myślowych i procesów uczenia się. Zalecana jest osobom pracującym umysłowo, przygotowującym się do egzaminów oraz osobom starszym, u których z wiekiem kondycja układu nerwowego ulega osłabieniu.
Badania pokazują, że osoby przyjmujące suplementy z lecytyną odczuwają poprawę zdolności myślowych i zwiększają się ichzdolności zapamiętywania informacji. Trzeba się jednak nastawić na systematyczne przyjmowanie lecytyny – od miesiąca do nawet 3-4 miesięcy.
Od kilku dawek od czasu do czasu mózg nie zacznie wydajniej funkcjonować. W lecytynie pokłada się duże nadzieje, jeśli chodzi o poprawę stanu zdrowia i jakości życia osób cierpiących na chorobę Alzheimera i demencję starczą. Wstępne badania wskazują jednak, że lecytyna prawdopodobnie nie działa w przypadku osłabienia pamięci wynikającego z zaawansowanego wieku i choroby Alzheimera.
Lecytyna - korzyści sercowo-naczyniowe
Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu. Dzięki obecności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże cholesterol, ułatwia jego transport i przyspiesza wydalanie nadmiaru z organizmu.
Lecytyna wykazuje także działanie emulgujące – rozbija tłuszcze i cholesterol z pożywienia na małe cząsteczki, co ogranicza ich przyczepianie się do płytek krwi i ścian naczyń krwionośnych. Wszystko to zapobiega powstawaniu złogów miażdżycowych i zakrzepów naczyń wieńcowych, które prowadzą do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia incydentów sercowo-naczyniowych.
Lecytyna znana jest z obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Niektóre źródła wskazują także na jej zdolność podwyższania cholesterolu HDL, czyli frakcji wpływającej korzystnie na zdrowie.
Lecytyna wspomaga wątrobę
Suplementacja lecytyną pozytywnie wpływa na detoksykację i regenerację wątroby. Ogranicza niekorzystne działanie alkoholu, leków i innych substancji, obciążających ten narząd.
Przyspiesza także jego regenerację, ponieważ działa stabilizująco na błony komórek wątroby. Wykazano korzystny wpływ lecytyny w stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby oraz w marskości wątroby u alkoholików.
Lecytyna hamuje akumulację tłuszczów w wątrobie, zatem zmniejsza jej szkodliwe otłuszczenie i pomaga przywrócić prawidłowe funkcje. Odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu w żółci, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Lecytyna na depresję i nie tylko
Lecytyna - tak jak cholina - poprawia kondycję osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi. Przyjmowanie lecytyny zmniejsza częstość występowania urojeń i halucynacji.Celowość zastosowania lecytyny i jej składników w terapii zaburzeń maniakalno-depresyjnych i choroby afektywnej dwubiegunowej badano na małych kilkuosobowych grupach osób1.
Skuteczność suplementacji lecytyną sprawdzano u osób z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi w badaniu z podwójnie ślepą próbą kontrolowanym placebo, a zatem bardzo wiarygodnym. Suplementacja przyniosła pozytywne rezultaty, dużo lepsze niż w przypadku podawania placebo.
U osób badanych obserwowano osłabienie objawów manii, np. zaburzeń nastroju i zaburzeń psychoruchowych. W przypadku suplementacji choliną u 5 na 6 osób badanych stwierdzono wyraźne osłabienie objawów manii, a u 4 nastąpiła znaczna stała poprawa nastroju2. Włączanie lecytyny i choliny do terapii zaburzeń psychicznych może być więc skutecznym elementem leczenia.
Lecytyna wspomaga sprawność seksualną mężczyzn
Płyn nasienny zawiera dużo lecytyny, a fosfatydyloinozytol jest niezbędny w procesie wytwarzania spermy. W 100 g spermy znajduje się 53 mg inozytolu. Dlatego uważa się, że lecytyna jest bardzo istotna dla sprawności seksualnej mężczyzn i zwiększa płodność, a niedobór inozytolu wiąże się z niepłodnością.
Nie przeprowadzono badań na ludziach, które potwierdzałyby poprawę płodności w wyniku suplementacji lecytyny. Jednak w badaniach na królikach z 2011 roku wykazano, że przyjmowanie lecytyny sojowej przez 12 tygodni spowodowało zwiększenie objętości nasienia, liczby plemników i ich ruchliwości przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby martwych i nieprawidłowych plemników w próbce nasienia.
Lecytyna - dzienne zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na lecytynę nie zostało określone w normach żywieniowych przygotowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, jednak najczęściej w publikacjach można spotkać się ze stwierdzeniem, że do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje 2-2,5 g lecytyny dziennie.
Niektóre źródła podają wartość 6 g. Trzeba pamiętać, że nie musimy suplementować lecytyny na co dzień, a jedynie w stanach wzmożonego wysiłku umysłowego lub spadku koncentracji, ponieważ najczęściej zapotrzebowanie organizmu pokryjemy samą dietą.