Jak się odżywiać, by mieć zdrowe stawy?

Jak się odżywiać, by mieć zdrowe stawy?

Znaczenie diety w łagodzeniu objawów chorób stawów nie jest dobrze udokumentowane, jednak niektóre zalecenia żywieniowe sprawdzają się u wielu chorych.

Podstawą diety wspomagającej leczenie chorób stawów jest ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tj. tłustych produktów mięsnych, smalcu, masła, boczku, tłustych wędlin, kiełbas, śmietany, serów topionych, żółtych. Dieta powinna być natomiast bogata w warzywa i owoce oraz zawierać tłuszcz rybny (łosoś, makrela, sardynka) bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego jest też olej lniany. Owoce i warzywa bogate są w wiele witamin, takich jak witamina C, karetonoidy i innych składników o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak np. flawonoidy. Antyoksydanty dezaktywują wolne rodniki mogące inicjować stan zapalny. Witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu. Pomocne mogą być również składniki czosnku i cebuli- związki siarkowe o działaniu przeciwzapalnym. Istnieją doniesienia o przeciwzapalnych właściwościach kurkumy, przyprawy stosowanej szeroko w kuchni m.in. indyjskiej, a także imbiru. W skład diety powinny wchodzić ponadto chudy drób, ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, pestki dyni, słonecznika.

Wspomagająco w leczeniu schorzeń układu kostno-stawowego stosowane są preparaty z chrząstką rekina. Zawierają związki stanowiące naturalny budulec układu kostnego i stawów, takie jak m.in. pierwiastki wapnia i fosforu, kolagen będący źródłem aminokwasów, glikoproteiny. Na rynku dostępne są również preparaty z glukozaminą, której przypisuje się działanie odbudowy chrząstki stawowej oraz sprawniejsze funkcjonowanie stawów. Jednak naukowe badania, jak dotąd nie potwierdziły wystarczająco tego działania.

 

Leave a Reply

Close Menu