Grzyby shiitake – właściwości (Kapsułki z grzybnią shitake).

Grzyby shiitake – właściwości (Kapsułki z grzybnią shitake).

Grzyby shiitake posiadają wyjątkowe właściwości. Koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Jednak co najważniejsze - grzyby shiitake wykazują działanie przeciwnowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają grzyby shiitake, gdzie można je kupić i w jaki sposób je przyrządzić?

Grzyby shiitake (Lentinus edodes), W Polsce znane także jako twardnik japoński, posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków wykorzystuje się w medycynie Dalekiego Wschodu. W tych rejonach grzyby shitake nazywane są nawet "eliksirem życia", gdyż uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. Nic dziwnego - te brązowe i mięsiste grzyby z podkręconym kapeluszem są skarbnicą składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3), zwłaszcza te suszone. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu. Jednak grzyby shiitake wyróżniają się przede wszystkim zawartością substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Grzyby shiitake a nowotwory

Jak można się dowiedzieć ze strony Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, badanie przeciwnowotworowych właściwości grzybów shiitake trwa już od lat 60. XX w. Do dzisiaj przeprowadzono wiele badań laboratoryjnych, na zwierzętach, a także tych z udziałem ludzi, które potwierdzają, że grzyby shittake, a zwłaszcza zawarty w nich związek o nazwie lentinan, mają działanie przeciwnowotworowe.

Grzyby shiitake to drugie, zaraz po pieczarkach, najpopularniejsze grzyby uprawne na świecie.

Lentinan to beta glukan, czyli organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów. Prawdopodobnie stymuluje on układ odpornościowy i aktywację pewnych komórek i białek, które atakują nowotwory - w tym makrofagi, limfocyty T i komórki NK (tzw. naturalni zabójcy - od ang. Natural Killer). Ponadto wyizolowano kilka innych substancji, które mogą walczyć z nowotworem. Z badań na ludziach wynika, że lentinan m.in. przedłuża życie pacjentów z zaawansowanym i nawracającym rakiem żołądka i jelita grubego (którzy otrzymali również chemioterapię).

Niestety, grzyby shiitake nie potrafią walczyć ze wszystkimi nowotworami, a na pewno nie z rakiem prostaty. U 62 mężczyzn z tym nowotworem, którzy przyjmowali ekstrakt z grzybów shiitake 3 razy dziennie przez 6 miesięcy, nie odnotowano żadnej poprawy. Po zakończeniu eksperymentu nie zauważono u nich znaczącego spadku poziomu specyficznego antygenu prostaty: PSA - białka, którego poziom zwykle podnosi się, gdy rozwija się rak prostaty. Co więcej, u 1/4 mężczyzn odnotowano wzrost poziomu PSA.

W związku z tym potrzebne są kolejne badania, które wykażą, które konkretne substancje zawarte w tych grzybach mają właściwości przeciwnowotworowe i na jakie nowotwory mogą działać.

Wartości odżywcze surowych/ugotowanych/suszonych grzybów shiitake (w 100 g)

Wartość energetyczna - 34/56/296 kcal
Białko ogółem - 2,24/1,56/9,58 g
Tłuszcz - 0,49/0,22/0,99 g
Węglowodany - 6,79 g/14,39/75,37 (w tym cukry proste 2,38/3,84/2,21)
Błonnik - 2,5/2,1 g/11,5

Witaminy

Witamina C - 0/0,3/3,5 mg
Tiamina – 0,015/0,037/0,300 mg
Ryboflawina – 0,217/0,170/1,270 mg
Niacyna - 3,877/1,500/14,100 mg
Witamina B6  - 0,293/0,159/0,965 mg
Kwas foliowy -  13/21/163 µg
Witamina D – 18/28/154 IU

Minerały

Wapń – 2/3/11 mg
Żelazo - 0,41/0,44/1,72 mg
Magnez - 20/14/132 mg
Fosfor - 112/29/294 mg
Potas - 304/117/1534 mg
Sód – 9/4/13 mg
Cynk - 1,03/1,33/7,66 mg

Grzyby shiitake wzmocnią odporność

Włączenie do jadłospisu jednej lub dwóch porcji grzybów shiitake dziennie wzmocni system odpornościowy organizmu - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Florydy. Z ich badań wynika, że grzyby te mają działanie immunomodulujące, czyli stymulują układ odpornościowy i wzmacniają go. Mogą nawet hamować jego działanie w razie nadmiernej reakcji immunologicznej. Ponadto regulują czynności samonaprawcze organizmu. Wszystko dzięki zawartej w nich wyżej wspomnianej substancji o nazwie lentinan.

Grzyby shiitake wzmocnią system nerwowy

Grzyby shiitake odznaczają się rekordową zwartością niacyny, czyli witaminy B3. W 100 suszonych grzybów znajduje się aż 14,100 mg tej witaminy.

Grzyby shiitake mogą uczulać - po ich zjedzeniu mogą się pojawić dolegliwości ze strony układu oddechowego lub wysypka.

W związku z tym, 100 g suszonych grzybów pokrywa ponad 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B3 u osób dorosłych (14mg/dobę). Niacyna słynie z tego, że wspomaga pracę układu nerwowego - uspokaja, pomaga radzić sobie ze stresem, ułatwia zasypianie itp. W związku z tym osoby zmęczone psychicznie mogą włączyć te grzyby do diety.

Grzyby shiitake zapobiegną miażdżycy, zakrzepom i obniżą ciśnienie

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu dzięki obecności związku znanego jako eritadenina. Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine w Japonii. Tym samym zapobiegają miażdżycy, a co za tym idzie - wielu chorobom z nią związanym, np. zawałowi serca czy udarowi mózgu. Ponadto grzyby shiitake, zwłaszcza te suszone, są skarbnicą niacyny, która również wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Witamina B3 w dużych dawkach - powyżej 1 g/dobę - jest nawet stosowana w leczeniu arteriosklerozy.

Z kolei wspomniany już lentinan zapobiega agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samy powstawaniu zakrzepów.

Grzyby shiitake zawierają także sporo potasu. W 100 g suszonych grzybów znajduje się aż 1534 mg tego pierwiastka. Jego wysoka zawartość pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Grzyby shiitake na mocne kości

Grzyby shiitake, zwłaszcza te suszone, odznaczają się sporą zwartością witaminy D (154 IU/100 g), wapnia (11 mg/100 g) oraz fosforu (294 mg/100 g), a więc substancji, które m.in. wzmacniają kości i zęby.

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/grzyby-shiitake-wlasciwosci-gdzie-kupic-i-jak-przyrzadzc-grzyby-shitak-aa-sJ5t-wMLJ-PaCo.html

Kapsułki z grzybnią shitake.

Właściwości:

- ochrona komórek wątroby przed uszkodzeniami, poprawa funkcji wątroby;

- korzystny wpływ na wytwarzanie i wydzielanie żółci;

- detoksykacja organizmu oraz rozpuszczanie substancji toksycznych;

- profilaktyka i kompleksowa terapia marskości wątroby, raka wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także powikłań po chemioterapii;

- poprawa zdolności organizmu do stawiania oporu rozmaitym infekcjom, w tym wirusowym;

-działanie pobudzające i ogólnowzmacniające – przywraca siły po długotrwałej chorobie, wydłuża życie;

-  wywiera wyraźne działanie kosmetyczne.

Leave a Reply

Close Menu