Grzyby reishi – właściwości i działanie. (Rozpuszczalna kawa z Reishi).

Grzyby reishi – właściwości i działanie. (Rozpuszczalna kawa z Reishi).

Grzyby reishi, znane także jako lingzhi, to grzyby, których właściwości i działanie są znane w Azji od ponad 2 tysięcy lat. W medycynie Dalekiego Wschodu grzyby reishi są uważane za lekarstwo praktycznie na wszystko, także na raka. Niektóre z tych właściwości potwierdzają badania naukowe. Wynika z nich, że grzyby reishi m.in. wzmacniają odporność i mogą wspomóc walkę z nowotworem. Sprawdź, jakie działanie mają grzyby reishi.

Grzyby reishi (łac. Ganoderma lucidum) to japońska nazwa gatunku grzybów należących do rodziny lakownicowatych (łac. Ganodermataceae). W Kraju Kwitnącej Wiśni grzyby reishi znane są także jako mannentake. Z kolei w Chinach mają nazwę lingzhi, co oznacza „zioło o duchowej mocy”. To właśnie w krajach azjatyckich od ponad 2 tysięcy lat właściwości zdrowotne grzybów reishi są wykorzystywane w medycynie naturalnej, choć nie tylko. Współczesne Chiny od dawana uznają grzyby reishi za lek. Według Pharmacopoeia of the People’s Republic of China (czyli oficjalnego, urzędowego spisu leków dopuszczonych w Chinach do obrotu), grzyby lingzhi pozwalają uzupełnić Qi (energię życiową), złagodzić kaszel i objawy astmy. Ponadto są polecane na zawroty głowy, bezsenność, kołatanie serca i duszności. Niektórzy przekonują, że grzyby reishi pomogą także na nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, choroby sercowo-naczyniowe, choroby wątroby i nerek, schorzenia układu oddechowego (poza astmą także zapalenie płuc), zespół przewlekłego zmęczenia, wrzody żołądka, zakażenia wirusowe  (takie jak, np. grypa), HIV/AIDS. Ponadto złagodzą ból, który pojawia się podczas półpaśca. Jednak co najważniejsze - grzyby reishi wspomagają leczenie raka.

Istnieją pewne dowody naukowe potwierdzające skuteczność tych grzybów, jednak są to głównie badania laboratoryjne. Naukowcy wciąż badają ich skład, by lepiej zrozumieć, jakie działanie zdrowotne mają.

Grzyby reishi a rak

Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają, że grzyby reishi mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Joann Lau i Sanda Zolj - naukowcy z Bellarmine University (USA) - odkryli, że grzyby reishi zawierają ważne polisacharydy i saponiny, które zmniejszają proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych w zajętych przez raka płucach. Naukowcy odkryli, że efekt ten był wynikiem apoptozy (śmierci) komórek nowotworowych, do której doprowadziły wspomniane substancje.

Z kolei z badań naukowców z Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute (Indianapolis, USA) wynika, że ekstrakty z grzybów reishi hamują proliferację i indukują apoptozę komórek ludzkiego raka prostaty PC-3 (zależnie od dawki).

Grzyby reishi występują w różnych odmianach (czerwonej, fioletowej, niebieskiej, żółtej, czarnej i białej), jednak za najcenniejszą pod względem zdrowotnym uważa się odmianę czerwoną.

Ci sami naukowcy przekonują także, że wyciągi z tych grzybów hamują namnażanie ludzkich komórek raka piersi (a konkretnie linii komórkowej o nazwie MCF-7 i MDA-MB-231) poprzez modulację aktywności receptora estrogenowego (ER) i sygnalizacji NF-kappaB (NF-kB to kompleks białkowy, któremu przypisuje się rolę inhibitora apoptozy, czyli związku hamującego śmierć komórkową, co ma wpływ na rozwój wielu nowotworów). W podsumowaniu badań zaznaczyli, że grzyby reishi mogą znaleźć potencjalne zastosowanie terapeutyczne w zapobieganiu i leczeniu raka.

Z kolei z innych badań wynika, że przyjmowanie ekstraktu z grzybów reishi zmniejsza liczbę guzów u ludzi zmagających się z nienowotworowymi guzami okrężnicy i odbytnicy (gruczolaków jelita grubego).

Ponadto grzyby reishi mogą zmniejszyć  skutki uboczne radioterapii i chemioterapii, choć to zależy od rodzaju nowotworu i stopnia ciężkości choroby.

Grzyby reishi wzmocnią odporność

Jak wynika z badań, betaglukan, który znajduje się w grzybach reishi, wzmacnia układ odpornościowy przez zwiększenie ilości makrofagów i limfocytów T. Dlatego można je przyjmować w stanach obniżonej odporności organizmu – przekonuje japoński profesor Takashi Mizuno z Shizuoka University. Z kolei dr Andrew Weil z Arizona Center for Integrative Medicine dodaje, że mogą być one specyfikiem na syndrom chronicznego zmęczenia.

Natomiast specjaliści z University of Maryland Medical Center twierdzą, że grzyby reishi wzmacniają odpowiedź układu immunologicznego, który jest osłabiony w trakcie chemioterapii. Właściwości te zostały potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.

Grzyby reishi mogą obniżyć poziom cukru we krwi

W 2009 roku naukowcy z The Chinese University of Hong Kong na łamach magazynu „Phytomedicine” przekonywali, że grzyby reishi mogą obniżyć poziom cukru we krwi. Badacze przez miesiąc podawali myszom chorym na cukrzycę 0,03 i 0,3 g/kg masy ciała ekstraktów reishi. Ekstrakty obniżyły poziom glukozy we krwi myszy w ciągu jednego tygodnia, co pozwala wierzyć, że hamują enzym używany przez wątrobę do wytworzenia glukozy.

Z innych badań, dotyczących cukrzycowej choroby nerek, przeprowadzonych przez naukowców z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Pekińskiego, wynika, że grzyby reishi mogą zapobiec lub powstrzymać postęp cukrzycowych powikłań nerkowych. Po ośmiu tygodniach okresu próbnego u chorych na cukrzycę zauważono znaczne obniżenie markerów stresu oksydacyjnego w nerkach, poziom trójglicerydów i cukru we krwi. Wyniki badań zostały opublikowane w 2006 roku w magazynie "Journal of Asian Natural Products Research".

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/grzyby-reishi-wlasciwosci-i-dzialanie-gdzie-kupic-grzyby-reishi-aa-YoRW-UfzQ-fg4J.html

 

 

Rozpuszczalna kawa z Reishi.

Kawa rozpuszczalna produkowana z najwyższej jakości borówek i ziaren kawy ma wyjątkowy smak oraz bogaty aromat. Jest to odżywczy i jednocześnie orzeźwiający napój, który zwiększa poziom energii organizmu i zdrową witalność ciała!

Leave a Reply

Close Menu